به گزارش طبنا(خبرگزاری سلامت)، نان به عنوان مهمترین فرآورده حاصل از گندم، غذای اصلی مردم است و روزانه قسمت زیادی از انرژی، پروتیین، املاح و مواد معدنی مورد نیاز بدن را تامین میکند.
براساس تحقیقات انجام شده در سطح کشور میانگین مصرف نان حداقل 300 گرم به ازای هر فرد است که پنج برابر بیشتر از مصرف روزانه مردم اروپا است.
بر اساس مطالعات و بررسی مصرف غذایی خانوارهای ایرانی، تا 60 درصد آهن دریافتی مردم از طریق نان تامین میشود.
کارشناسان تغذیه معتقدند که ممکن است از جوش شیرین برای پف کردن یا ورآوردن نان به طور غیر مجاز در نانواییها، استفاده شود، زیرا این ماده شیمیایی در اثر حرارت تجزیه شده و گاز دی اکسید کربن تولید میکند. چنانچه از این ماده به مقدار قابل توجهی استفاده شود سبب افزایش ضایعات در نان، باعث کاهش عطر و طعم نان، ایجاد حالت قلیایی و رنگ زرد به علت وجود کربنات سدیم میشود و این مساله در نان مطلوب نیست.
جوش شیرین هضم معده را مختل میکند
امیر عباس رضوی متخصص تغذیه در این باره میگوید: جوش شیرین میتواند اسید کلریدریک معده را خنثی کند و در نتیجه باعث اختلال در عمل هضم و جذب مواد معدنی میشود.
وی میافزاید: به دنبال کاهش اسیدیته معده، عوارض و اختلالات گوارشی، عدم هضم غذا و تاخیر در تخلیه معده ایجاد میشود و همچنین این ماده میتواند سبب ایجاد نفخ و سایر عوارض گوارشی شود و از طرفی در صورت تغذیه طولانی و مداوم، روی معده اثرات منفی بگذارد.
رضوی ادامه میدهد: عوارض و اختلالات گوارشی نان حاوی جوش شیرین آن است که خمیر نان به خوبی پخته نشده و کاملا برشته نمیشود، لذا باعث چسبیدن نان به دندان و توقف بیشتر نان در معده میشود که این مساله موجب ورم و زخم معده و اثنی عشر میشود.
وی ادامه میدهد: جوش شیرین در ترکیب با اسید معده تولید کلرید سدیم کرده که مصرف آن در افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی، قلبی و فشار خون میتواند مضر باشد.
این متخصص تغذیه میگوید: همچنین مصرف این ماده میتواند در ایجاد یا تشدید تشنج در کودکان نقش داشته باشد و بلعیدن مقدار زیادی جوش شیرین میتواند منجر به انواع اختلالات متابولیکی شود.
رضوی میافزاید: از عوارض دیگر مصرف جوش شیرین میتواند افزایش سدیم و کاهش کلسیم خون و به دنبال آن افزایش فشار خون، حملات ناگهانی گرفتگی ماهیچهها، کاهش حجم خون بین حفره ای و قلیایی شدن ادرار باشد و همچنین استفاده از جوش شیرین در نان میتواند باعث افزایش جذب فلزات سنگین مانند سرب و جیوه شده و در طولانی مدت اختلالات جدی را در بدن ایجاد کند.
استفاده از جوش شیرین افزایش یافته است
مرضیه کرمیکارشناس تغذیه نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا میگوید: برخی از نانواییها در تولید نانهای سنتی در کشور به خصوص لواش و تافتون از جوش شیرین که ماده ای شیمیایی بوده و در صنایع مختلف کاربرد دارد، استفاده میکنند و در طی سالهای مختلف به علل گوناگون میزان استفاده از آن در نانواییها افزایش یافته است.
وی میافزاید: گاهی اوقات نانواییها برای صرفه جویی در وقت و تهیه سریع خمیر، میزان مصرف جوش شیرین را تا یک تا یک و نیم در هزار واحد افزایش داده که نه تنها این میزان جوش شیرین در رنگ آن اثر گذاشته و آن را زرد یا تیره میکند بلکه مزه و طعم نان را نیز قلیایی و نامطلوب میکند.
کرمیمیگوید: با توجه به مشکلات عدیده ایی که مصرف جوش شیرین در کیفیت نان ایجاد میکند، وزارت بهداشت در طی 2 دهه گذشته حذف جوش شیرین از نان را در دستور کار قرارداده و با نانواییهایی که از جوش شیرین استفاده میشود برخورد قانونی میکند.
وی ادامه میدهد: مصرف جوش شیرین در نان میتواند موجب ورود مقادیر زیادی سدیم به بدن شود و خطرات افزایش دریافت سدیم چه از طریق نان یا سایر مواد غذایی به صورت فشار خون بالا، بیماریهای قلبی عروقی، سکتههای مغزی، پوکی استخوان وبیماریهای کلیوی سلامت مردم را به خطر میاندازد.
این کارشناس تغذیه در زمینه تشخیص نانهایی که جوش شیرین در آنها استفاده میشود، میگوید: نانی که در تهیه ان جوش شیرین استفاده شده ماندگاری کمیدارد و در مدت زمان کمتری کپک میزند، حالت لاستیکی دارد و کش میآید.(ایرنا)
نظر شما